torsdag, januari 10, 2008

Dags att reda ut begreppen!!

Nu är jag så förbannat trött på alla jäkla reportrar som skriver i tidningar utan att ha kunskap om ämnet de behandlar!! Och nästan ännu mer trött på människor som tror att allt som står i tidningen är sant..ta er tid att söka fakta själva istället för att lita blint på det ni ser i dagstidningen ( oftast kvällstidningen...)

Som ex: Nästan dagligen diskuteras det i fikarum på jobbet om kost och vilket kostupplägg som är det bästa. Och lika ofta hänvisas det till någon text i Aftonbladet- motsv- eller nån rubrik på löpsedlar. Senast igår kunde man läsa i ovanstående tidning om hur GI- metoden gjorde människor trötta och sega pga att man i den dieten utesluter kolhydrater...
MAN UTESLUTER INTE KOLHYDRATER MED GI- METODEN!!

GI står för Glykemiskt Index och vad mäter man Glykemiskt Index med??
Just det- Kolhydrater!
Ju lägre GI en kolhydratprodukt uppvisar, ju nyttigare är den. Lågt GI återfinns i fullkornsprodukter (ris, pasta, bulgur) och grovt bröd med mycket frön i. Dessa produkter tar längre tid för kroppen att smälta och energin från den räcker alltså längre.
Motsatsen är högt GI, dvs snabba kolhydrater. Dessa hittar vi i snabbmakaroner, riskakor, men framförallt i produkter med mycket socker. Direkt efter träning är detta nåt som kroppen kan/ vill ta åt sig och förbruka eftersom förbränningen är högre just då.. Att äta endast snabba kolhydrater alltid är alltså inget hit!

Summering: GI mäter kolhydrater, och dieten går ut på att äta rätt kolhydrater vid rätt tillfälle!


Att utesluta alla kolhydrater kallas för Atkins-diet, och härstammar från USA. Där har den t.om förbjudits, då det har påvisats så många dåliga bieffekter. Vår hjärna behöver bränsle för att fungera, och den bränslen kommer från kolhydrater.
Det innebär att om du utesluter ALLA KOLHYDRATER så blir du - enkelt förklarat- dum och trög.
Det enda undantaget är då du går på en diet som tvingar kroppen att gå in i keton-fas, då bränner kroppen istället fett för att få energi. Produkter för denna diet återfinns i länken till höger ("kost och träning") som går till hemsidan för mitt företag LEVA som säljer dessa.

Slutdiskuterat!! //Desi

1 kommentar:

Anonym sa...

Dålig stil att inte gett sig till kämma innan, så darling nu är jag här o brukar vara det:) Blir glad o peppad av dina ord. Ciao. Puss

whitedahlias.blogg.se