tisdag, januari 05, 2010

Dopinghärva 3

13 personer greps tidigt på onsdagsmorgonen i en stor polisrazzia på olika adresser i Karlstadsområdet. De sitter nu anhållna, misstänkta för grova dopingbrott. Gripandena är en del av en stor nationell insats där Karlstad pekas ut som en särskilt viktig ort.

Totalt har 40 personer anhållits runtom i landet och bara i Värmland har 100-150 poliser och tjänstemän varit inblandade i ärendet, enligt Per Ström, informationschef på polisen i Värmland.
– Gripandena ägde rum i de misstänktas bostäder vid sextiden i morse med hjälp av poliser från nationella insatsstyrkan, berättar han.
Gripandena var enligt Per Ström odramatiska. De 13 gripna, nio män och fyra kvinnor, är mellan 21 och 35 år gamla.
– De personer som anhållits är kroppsbyggare och sådana som vi vet använder de här preparaten. Vi misstänker att de även sålt dopingpreparat vidare, säger Per Ström.
I samband med husrannsakningar i de misstänktas bostäder påträffades under onsdagen dopingpreparat och betydande summor pengar. Hur stora mängder det rör sig om vill polisen dock inte gå ut med.
– Vi har även beslagtagit olika dokument och datorer där information nu ska analyseras, säger Per Ström.
Den stora dopinghärvan började nystas upp i maj då en tulltjänsteman på Arlanda kontrollerade en försändelse som visade sig innehålla en större mängd tillväxthormoner. Försändelsen var adresserad till en person i Västernorrland.
– Narkotikapolisen här började nysta i det hela, fick fram flera namn och byggde vidare. Spaningen har skett genom bland annat telefonavlyssning och sökande på nätet. Det visade sig snart att det fanns flera förgreningar ut i landet, berättar Christer Johansson, informationsansvarig på polisen i Västernorrlands län.
Verksamheten ska enligt polisen ha omsatt mycket stora penningbelopp.
– Vi tror att det rör sig om flera nätverk med två huvudgrenar. De har kopplingar till varandra så tillvida att de har ett gemensamt intresse, säger Christer Johansson.
Onsdagsmorgonens samlade insats har skett i samverkan mellan polisen, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Skatteverket och Kronofogden. Misstänkta personer har gripits på nio orter.
– Vi har fått namnen på de misstänkta från polisen i Västernorrland och genomfört kompletterande spaningsarbete här. Karlstad har pekats ut som en särskilt viktig ort eftersom det är förhållandevis många av de misstänkta som bor här, säger Per Ström.

Inga kommentarer: